The Use Of Agitation On Israeli Facebook Pages Towards The Boycott Movement

Bu çalışma; İsrail Facebook sayfalarında BDS hareketine yönelik ajitasyonun niteliği ve özelliklerini, ajitasyon konuları ve türlerini ortaya çıkararak, ayrıca metotlarını ve hedeflerini, kullanılan metotların söz konusu bu hedefleri ne ölçüde gerçekleştirdiğini izleyerek nicel ve nitel içerik analizi yoluyla belirlemeyi amaçlamıştır. Bunların BDS hareketinin aktivitesine nasıl yansıdığını ortaya koymanın yanı sıra, bu olguya işaret eden en önemli terimleri, ister belli bir zaman isterse belli bir olayla ilgili olsun, bununla ilişkili zaman dilimini ve ilgili tarafları tanımlamayı amaçlamıştır. Betimleyici araştırma niteliğinde olan bu çalışma iki teoriye dayanmaktadır: çerçeve analiz teorisi ve gündem belirleme teorisi. Bu bağlamda araştırmacı iki yaklaşım kullanmıştır. İlki; çalışmada ele alınan iki sayfa üzerinden sistematik karşılaştırma yöntemini içeren karşılıklı ilişkiler yaklaşımıdır. Diğeri ise içerik analizi yöntemi (nicel ve nitel) dahil olmak üzere anket çalışmaları yaklaşımıdır. Veri toplama amaçlı olarak pek çok araç kullanılmıştır. Nitekim araştırmada iki veri toplama olan sınıflandırma ve analiz, başka bir ifadeyle içerik analizi formu aracılığıyla derinlemesine görüşme ve içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu sayfaların örneklemi olarak, iki İsrail sayfası (4iL - İsrail’i Savunma örgütü sayfası ve Kanarya Misyonu haber sitesi sayfası) seçilmiştir. Çalışma sonunda çeşitli sonuçlara varılmıştır. Bunların en önemlisi çalışmada ele alınan bu iki sayfanın en fazla eğitimsel, politik ve dijital konulara ilgi gösteriyor olması, diğeri de özelikle “gayrimeşrulaştırma, yönlendirme ve hedef gösterme” başta olmak üzere çeşitli yöntemler kullanarak BDS karşıtı bir ajitasyon tipi olarak “Anti-Semitizm” olgusunu kullanmaya odaklanmasıydı. Ayrıca, terimlerin kullanımı doğrudan bu hususa işaret etmiştir. En çok kullanılan terim “Anti-Semitizm” olmuştur ve bu, başta İsrail karşıtı veya Siyonizm karşıtı olaylar gibi BDS ve aktivistleriyle bağlantılı olayların zaman bağlamlarıyla da ilişkilendirilmiştir. Öte yandan üniversiteler, BDS ve üyeleri, medya kuruluşları, medya mensupları ve sosyal ağlar da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar da hedef alınmıştır. Çalışmada ele alınan bu iki sayfa -sonuçların da gösterdiği gibi- gayrimeşrulaştırma, kanun dışılık ve Anti-Semitizm suçlaması yoluyla faaliyetlerini sınırlandırmak ve çalışmalarını engellemek üzere BDS hareketi ve destekçilerinin imajını bozmayı hedeflemiştir. Üstelik, uluslararası toplum önünde mağdur rolüne bürünmeyi, İsrail’in fail değil etkilenen konumunda olduğunu, kimliğini ve varlığını hedef alan bir saldırı altında olduğunu göstermeyi, dolayısıyla uluslararası toplumun ve kamuoyunun sempatisini kazanmayı amaçlamıştır. Çalışmanın önerileri arasında ise araştırmada ele alınan bu iki sayfanın, Filistin-İsrail çatışmasıyla ilişkili konularda, farklı görüşlere eşit mesafeli bir medya yaklaşımı benimseyerek, bir tarafa karşı diğer tarafa eğilim göstermekten kaçınarak, soyut ve tarafsız bir şekilde arabulucu olmaya çalışması gerektiği ifade edilmiştir. Aynı zamanda Filistinlilere ve BDS hareketine, BDS hareketinin uluslararası meşruiyeti konusunda farkındalık yaratmak için sosyal medya platformları aracılığıyla belirli bir strateji üzerinde çalışan iyi düşünülmüş bir medya söylemi geliştirmeleri önerilmiştir. Keza uluslararası topluma, Filistin medyasına ve Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin yayınlarına önem vermesi, BDS hareketini ve Filistinlilerin meşru haklarına ilişkin çağrılarını tanıması gerektiği önerilmiştir.

: İsrail sayfaları, boykot, ajitasyon, sosyal ağlar, gayrimeşrulaştırma, anti-semitik