Psikolojik danışman adaylarının iyilik hallerinin bazı program ve üniversite değişkenleri açısından incelenmesi

Bu araştırmanın amacı, psikolojik danışman adaylarının iyilik hallerinin, eğitim aldıkları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programındaki bazı değişkenler ve üniversite değişkenleri açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'de 17 farklı üniversitenin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı son sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 251 psikolojik danışman adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İyilik Hali Yıldızı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler SPSS 28.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, kişisel farkındalık geliştirebilecekleri dersleri almış olan psikolojik danışman adaylarının genel iyilik hali düzeyleri, ders almayanlara göre daha yüksektir. Öğretim üyelerinden iyilik hallerini geliştirmeye yönelik "çoğu zaman" teşvik gördüğünü belirten psikolojik danışman adaylarının iyilik hali puan ortalamaları, öğretim üyelerinden "bazen", "nadiren" teşvik gören ve "hiçbir zaman" teşvik görmediğini belirten katılımcılara göre anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Araştırma sonuçları konuyla ilgili alanyazın bağlamında tartışılmış, araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur. The aim of this study was to examine the effect of some program and university variables on the wellness of counselors-in-training. The participants of the study was consisted of 251 counselors-in-training who are studying at the Guidance and Psychological Counseling undergraduate program of 17 different universities in Turkey at the senior year level. Wellness Star Scale and Personal Information Form were used as data collection tools in the research. The data obtained from the data collection tools were analyzed using the SPSS 28.0 program. According to the findings, the general wellness levels of the counselors-in-training, who have taken courses that can develop personal awareness were higher than those who have not taken the course.The wellness point averages of the counselors-in-training who stated that they were "often" encouraged by the faculty members to improve their wellness were found to be significantly higher than the participants who stated that they were ""sometimes"", ""rarely"" encouraged, and ""never"". The results of the study were discussed in the context of the related literature, and suggestions were presented to researchers and practitioners in line with the results obtained from the research.

iyilik hali, psikolojik danışman eğitimi, psikolojik danışman adayları