Okul öncesi çocukların duygu düzenlemeleri ile annelerin evlilik doyumu arasındaki ilişkide duygu sosyalleştirmenin aracı rolü

Bu araştırma, okul öncesi çocukların duygu düzenleme becerileri ile annelerin evlilik doyumu arasındaki ilişkide duygu sosyalleştirmenin aracı rolünü belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca çocukların duygu düzenlemelerinin, annelerin duygu sosyalleştirme davranışlarının ve evlilik doyumunun birbirleri ile ilişkisi ve demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu okul öncesi dönemde çocuğu olan 421 anne oluşturmaktadır. Araştırmada Duygu Düzenleme Ölçeği, Çocukların Olumsuz Duyguları ile Baş Etme Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi amacıyla SPSS aracılığıyla bağımsız örneklem t testi, tek değişkenli varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Sıra Toplamları Testi, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul öncesi çocukların duygu düzenlemeleri ile annelerin evlilik doyumu ilişkisine destekleyici ve destekleyici olmayan duygu sosyalleştirme davranışlarının aracılık ettiği bulunmuştur. Okul öncesi çocukların duygu düzenlemeleri, annelerin destekleyici duygu sosyalleştirme davranışları ve evlilik doyumunun pozitif yönde ilişkili olduğu; destekleyici olmayan duygu sosyalleştirme davranışlarının ise okul öncesi çocukların duygu düzenlemeleri ve annelerin evlilik doyumu ile nagatif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Okul öncesi çocukların duygu düzenlemelerinin çocuğun cinsiyeti, yaşı, ailedeki çocuk sayısı ve annenin eğitim düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı ancak annenin yaşı ve çalışma durumuna göre farklılaşmadığı; annelerin kullandığı duygu sosyalleştirme davranışlarının annenin eğitim düzeyi, çalışma durumu ve ailedeki çocuk sayısına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı ancak çocuğun cinsiyeti, yaşı ve annenin yaşına göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Annelerin evlilik doyumunun ise annenin yaşı, eğitim düzeyi, çocuk sayısı, evlilik süresi ve evlenme yaşına göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. The aim of this research is to determine the mediator role of emotion socialization in the relationship between preschool children's emotion regulation and mothers' marital satisfaction. It was also examined the relationship between children's emotion regulation, mothers' emotion socialization behaviors and marital satisfaction and if they have differed depending on demographic variables. The study group of the research consists of 421 mothers who have children in the preschool period. Emotion Regulation Checklist, Coping with Children's Negative Emotions Scale, Marriage Life Scale and Demographic Information Form were used as data collection tools in the research. In order to analyze the data, Independent Samples T-Test, Univariate Analysis of Variance (ANOVA), Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Rank Totals Test, Pearson correlation analysis and Regression analyses were performed via SPSS. According to the results of the research, it was found that supportive and unsupportive emotion socialization behaviors have a mediator role in the relationship between preschool children's emotion regulation and mothers' marital satisfaction. Preschool children's emotion regulation, mothers' supportive emotion socialization behaviors and marital satisfaction were found to be positively related. Unsupportive emotion socialization behaviors was found to be negatively related to preschool children's emotion regulation and mothers' marital satisfaction. It was found that preschool children's emotion regulation differed significantly by children's gender, age, number of children and mother's education level, but not by mother's age and working status; mothers' emotion socialization behaviors differed significantly by mothers' education level, employment status and number of children, but not by children's gender, age and mother's age. It was concluded that mothers' marital satisfaction did not differ significantly by the mother's age, education level, number of children, duration of marriage and age at marriage.

Okul öncesi çocuklar, duygu düzenleme, duygu sosyalleştirme, evlilik doyumu