Ortaokul öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerini ölçmeyi amaçlayan bir durumsal yargı testi geliştirilmesi

No Thumbnail Available

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ankara Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, 21. yüzyıl becerilerinden öğrenme ve yenilik becerilerini (eleştirel düşünme, iletişim ve işbirliği, problem çözme ve yaratıcılık) ölçmeyi ve ülkemizde kullanım alanı kısıtlı olarak kabul edilen güvenilir ve geçerli bir durumsal yargı testi (DYT) geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu araştırmada, öğrencilerin ortaokulun başlangıcından bitimine dek öğrenme ve yenilik becerilerinin gelişimlerinin saptanması ve öğrencilerin beceri düzeylerinin yaşa, cinsiyete, okul türüne göre değişip değişmediğinin belirlenmesi de amaçlanmaktadır. Bu nedenle, araştırma, tarama modellerinde kesitsel bir araştırmadır. Çalışma grubunu, Ankara ilinde bulunan iki devlet ortaokulu ile iki özel ortaokulun 5, 6, 7. ve 8. sınıf düzeylerinde öğrenim gören toplam 256 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 'Ortaokul Öğrencilerinin 21. Yüzyıl Becerilerini Ölçen Durumsal Yargı Testi' aracılığı ile toplanmıştır. Veriler, geçerlik ve güvenirlik analizleri ile birlikte bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulgularında, geliştirilen durumsal yargı testinin güvenirlik ve geçerlik değerlerinin ortalama düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin 21. yüzyıl beceri düzeyleri arasında kız öğrenciler ve özel ortaokullar lehine manidar farklar olduğu gözlenmiştir. Sınıf kademeleri ve yaş grupları değişkenlerine yönelik 21. yy beceri düzeyleri arasında manidar bir fark bulunmamakla beraber sınıf kademeleri ve yaş gruplarının artmasıyla birlikte 21. yy becerileri düzeyleri arasında beklenen pozitif bir korelasyon da gözlenememiştir. This research aimed to develop a reliable and valid situational judgment test (SJT), which is accepted as limited use in the world and in our country, which aims to measure 21st Century Skills Learning and Innovation Skill levels (critical thinking, communication and collaboration, problem solving and creativity). In addition, it is aimed to determine the learning and innovation skill developments of students from the beginning to the end of secondary school, and to determine whether the skill levels of the students change according to age, gender and school type. Therefore, the research is a cross-sectional study in survey models. The study group consists of 256 students studying at the 5th, 6th, 7th and 8th grade levels in the 2021-2022 academic year in 2 public secondary schools and 2 private secondary schools in Ankara. The research data were collected with the 'Situational Judgment Test Measuring the 21st Century Skills of Secondary School Students' developed by the researcher himself. Validity and reliability analysis, Independent Sample T-Test and one-way analysis of variance methods were used to seek answers to the research questions. In the research findings, it was seen that the reliability and validity values of the developed SJT were at an average level. In addition, it has been observed that there are significant differences between the 21st century skill levels of students according to gender and school type, in favor of female students and private secondary schools. Although there is no significant difference between 21st century skill levels for variables depending on grade levels and age groups, a positive correlation could not be observed between 21st century skills levels with the increase in grade levels and age groups.

test geliştirme, durumsal yargı testi, gerçek yaşam senaryoları